nieuws over Kiewit

Kiewitse Wereldzoekers

1 - Inge & Manu

http://www.crazyguyonabike.com/doc/20765

Op het einde van de 20ste eeuw zag ik in de sporthal van Kiewit twee energieke sportmensen aan het werk. Manu, uit het ‘verre’ Kuringen, versterkte onze Hades B basketploeg, terwijl een meisje uit mijn Luchtvaartstraat, Inge, bij handbal HC Kiewit schitterde. Zij hadden naast hun snelheid en lenigheid nog minstens één ding gemeen, hun vurig temperament!

Nu, jaren later, is het gezin Liefsoens-Tholen deze winter een hot topic bij de regionale media van Limburg, maar ook in de Midden-Amerikaanse.
Mama Inge en papa Manu maken met dochters Nelle (onderweg 11 geworden) en Luce (12) op tandems een verbinding tussen Noord- en Zuid-Amerika. Zie kadertekst.

Eerst ga ik op zoek naar het geheim recept dat tot hun wonderbaarlijke tocht leidde.

Wanneer en waarom kozen jullie ervoor om naar Canada te gaan? En waarom Powell River?

We zijn in januari 2000 naar Canada verhuisd, na iets meer dan vier jaar Zwitserland. De juiste reden weten we niet goed, maar we wilden iets nieuw proberen na Zwitserland.Powell River heeft ons aangetrokken omwille van de vele outdoor mogelijkheden. Het is een kleiner dorp dat ons direct een gevoel gaf een gedeelte van de gemeenschap te zijn.

Wat is nu de voornaamste reden om in Powell River te blijven wonen?

De kwaliteit van leven hier. We verdienen goed met genoeg vrije tijd om te genieten.

Wat is jullie mooiste ervaring daar?

Kajakken tussen de walvissen (orka’s), wandelen en fietsen in de omgeving met ongerepte natuur.

Welke taal spreken jullie in het gezin?

We spreken een goede mix van Vlaams en Engels, dat we soms ook wel eens Flengels noemen.

Voelen jullie je Belg, Canadees?

We proberen ons hier aan te passen aan al de gewoonten die ze hier hebben (raar of niet). Wij voelen ons nog altijd meer Belg, zijn nog maar net Canadees geworden (dubbele nationaliteit).

Heb je een voorbeeld van zo’n ‘rare’ gewoonte?

Als Canadezen je uitnodigen, verwachten zij dat je eigen drank en eten zelf meebrengt en daarna je overschot terug meeneemt. Onze uitnodigingen vermelden steeds dat alles er al is!

En de kinderen?

Aangezien de kinderen in Canada geboren zijn, voelen zij zich meer Canadees, maar ze hebben een zeer sterke band met België omwille van de familie.

Welke herinnering of plek uit Kiewit draag je mee?

De kinderboerderij in Kiewit is voor mij een speciale plek. Als kind heb ik daar veel tijd doorgebracht, naar de dieren gaan kijken, geitjes en konijntjes eten geven, schaatsen in de winter op de vijver, lopen op de bospaden…
Zelfs als ik nu nog op bezoek kom in Kiewit, geniet ik ervan om te gaan lopen op de paden van de kinderboerderij en Bokrijk.

De toekomst. Zien jullie jezelf ooit terug in België leven?

We denken het niet. Het rustige leven dat we hier in Powell River hebben, zouden we missen.

Hendrik Geurts

Powell River (Canada) - Zuid-Amerika op twee tandems.

In mei 2018 zijn ze vertrokken, Nelle, Luce, Inge & Manu, voor een wereldreis van één jaar. Twee volgeladen tandems, een tocht door Canada, VSA, Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia,..

Laatste info.
Eind februari moeten ze, vroeger dan gepland, terug naar huis. Het gezin fietst eerst nog voorbij de evenaar tot Quito (Ecuador), de hoogste hoofdstad ter wereld. Voor ze terug naar huis vliegen, doen ze nog een uitstap naar de Galapagoseilanden.

Inge vertelt mij, met een prachtig Canadian accent, dat Manu en zij, later, met hun tweetjes het laatste stuk naar hun droomdoel, Ushuaia (zuidelijkste stad ter wereld) voltooien.
Voor een impressie van hun prachtige reisverhaal, met boeiende teksten en foto’s, verwijzen wij naar hun blog (Engels).
http://www.crazyguyonabike.com/doc/20765

 Bij het vertrek in Powell River: Manu, Nelle, Inge en Luce. (19 mei 2018)

Foto 1: Bij het vertrek in Powell River: Manu, Nelle, Inge en Luce.(19 mei 2018)

 

Foto 2: Kilometer 11.000 : Manu, Nelle, Luce en Inge. (7 januari 2019)

 

 

Kilometer 11.000 : Manu, Nelle, Luce en Inge. (7 januari 2019)